Česnečka malého kuchaříčka

3.23 (hodnoceno 26x)
česnek, 3 pořádné brambory (zemáky na Slovácku, erteple na Moravě), 1 menší mrkev, pažitka, nové koření, bobkový list Dle Gusta, pepř černý celý Dle Gusta, sůl jedlá s jodem Coop Klasik, případně vejce, pečivo či sýr na dochucení.
Bobkový list
Pepř černý celý
Sůl jedlá s jodem
Polévka je grunt a tuhle zvládne i malý kuchaříček. PŘÍPRAVA (15 minut): Připravíme si česnek a brambory bez slupky. Vyhrnem si rukávy, do hrnca dáme 3 olúpané brambory. VAŘENÍ (aspoň 30 minut): Zemáky povaříme ve vodě, až změknou. Mezitím přidáme jednu nahrubo nastrouhanou mrkev a posolíme, jak libo. Taky koření sa hodí. Přidáme 4 kuličky pepřa, 4 kuličky nového koření, aj bobkový list. Pak sa pustíme do mačkání česneku - šak to vás bude nejvíc bavit. Rozmačkáme do polévky 3 stroužky. Jakmile brambory měknou, tak téměř do hotové polévky přidáme pažitku na dobarvení a ještě přidáme na dochucení další čerstvý česnek. To je důležité, protože ten předchozí česnek už se vyvařil z chuti a bez česnekové vůně to nemá ten správný šmrnc. DOCHUCENÍ: Můžeme zamíšat vajco nebo přisypat sýra. Možno na pánvi opéct na kostičky nakrájaný chlebík. Křupe? No ňam. PROTI GUSTU, ŽÁDNÝ DIŠPUTÁT: Někdo sype do česnečky trochu vegety, ale Polhreich by vám za to zlomil zápěstí ;-)) Česnečka může být dochucená vínem, třeba 120 ml bílého neuškodí. Dá se ale mnohem lépe vychutnat dobré moravské víno zvlášť ve sklénce. Já bych zvolil suchý hibernal. Dobrou chuť.