Pečený losos s bylinkovou krustou

0.00 (hodnoceno 0x)
Gril kořenící přípravek Dle Gusta, Máslo Ranko, Slunečnicový olej Coop Premium, 4 porce lososa, 1 cibule, 2 citrony, 1 palička česneku, 2 rajčata, strouhanka, 100 g másla Ranko, rozmarýn, šalvěj, hrubozrnná sůl, brambory, pečící papír
Máslo
Slunečnicový olej
Gril kořenící přípravek
Porce lososa omyjeme, z obou stran potřeme olejem a nasolíme solí. Cibuli pokrájíme na kolečka a rajčata na měsíčky. Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřeme kolečka cibule a na ně umístíme filety lososa kůží dolů. Nyní si připravíme bylinkovou krustu. Rozehřejeme si máslo, do něj nastrouháme kůru z jednoho omytého citronu, přidáme asi dva stroužky prolisovaného česneku, trochu soli a nasekané bylinky (nejlépe čerstvé, ale mohou být i sušené). Do máslové směsi přidáváme tolik strouhanky, aby připravená směs na krustu byla sypká. Směs naneseme na rybu a okolo ní už jen naskládáme měsíčky rajčat, plátky z jednoho citronu a zbylé stroužky česneku i se slupkou. Jako příloha jsou vhodné pečené brambory. Syrové brambory rozkrájíme na čtvrtky, pokapeme olejem a posypeme grilovacím kořením. Pečeme na pečicím papíře asi 1 hodinu. Před koncem pečení do trouby přidáme i lososa a pečeme asi 30 minut.