Bábovka s kandovaným ovocem

5.00 (hodnoceno 1x)
120 g Máslo, 125 ml Mléko čerstvé polotučné, 50 g Mandle, Sůl jedlá s jodem, 500 g polohrubé mouky, 35 g droždí, 150 g cukru, 4 vejce, 125 g smetany, 80 g krájeného kandovaného ovoce, 50 ml rumu, 2 lžíce citronové šťávy, máslo na vymazání formy, moučkový cukr na posyp
Máslo
Mléko čerstvé polotučné
Mandle
Sůl jedlá s jodem
Do hrnku nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, zasypeme lžící mouky a necháme v teple po dobu asi 15 minut vzejít kvásek. Do hluboké mísy rozkrájíme změklé máslo, přidáme vejce, zbytek cukru, špetku soli a smetanu a vyšleháme do husté bílé pěny. Do druhé mísy prosijeme mouku, přidáme kvásek, vyšlehanou vaječnou pěnu, nadrobno pokrájené kandované ovoce, trochu rumu a citronovou šťávu a hněteme tak dlouho, až na povrchu těsta začnou tvořit bubliny. Potom těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout. Bábovkovou formu pečlivě vytřeme rozpuštěným máslem. Do každé prohlubně formy potom položíme několik mandlí, zalijeme vykynutým těstem a necháme ještě asi 15 minut kynout. Potom dáme do trouby vyhřáté na 180°C a bábovku pečeme na spodním roštu 60-70 minut. Upečenou bábovku opatrně, aby se nesrazila, vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme ji vychladnout. Ještě než úplně vychladne, posypeme ji moučkovým cukrem. Dobrou chuť.