Olivové žemličky pro zimu

0.00 (hodnoceno 0x)
500 ml Mléko trvanlivé polotučné, 600 g Pšeničná mouka hladká, Ztužený tuk na smažení a fritování - na plech, 2 vejce, 200 g olivového oleje, sůl, 200 g oliv bez pecek, 1 kostka droždí, sýr na posypání
Mléko trvanlivé polotučné
Pšeničná mouka hladká
Ztužený tuk na smažení a fritování
Z vlažného mléka a droždí necháme vzejít kvásek, kterým zaděláme těsto. Do těsta nakrájíme na kolečka olivy, nejlépe zelené i černé. Těsto necháme vykynout. Na pomoučněném vále tvoříme malé kulaté žemličky, klademe je na vymaštěný plech a necháme je ještě chvíli kynout. Pak je vložíme do vyhřáté trouby (kam dáme kastrůlek s vodou, aby se pečivo nevysoušelo) a upečeme dozlatova. Ke konci pečení posypeme žemličky hrubě strouhaným sýrem.