Jemný koláč s makovou náplní

2.33 (hodnoceno 3x)
230 g pšeničné hladké mouky Klasik, špetka jedlé soli s jódem Klasik, 60 g moučkového cukru, 150 g másla Ranko, 2 žloutky, citrónová kůra, maková náplň Varoma (dle návodu na krabici). Bílkový sníh: 5 bílků, 150 g krystalového cukru.
Maková náplň
Pšeničná mouka hladká
Sůl jedlá s jodem
Do prosáté mouky zamícháme sůl, moučkový cukr, změklé máslo, žloutky a nastrouhanou citrónovou kůru. Vypracujeme těsto, které odložíme na 15 minut do ledničky. Potom těsto rozválíme a dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech o rozměrech 20 x 30 cm. Těsto potřeme makovou náplní a vložíme do vyhřáté trouby. Napůl upečený koláč vyjmeme z trouby, potřeme bílkovým sněhem a necháme dopéct. (Bílkový sníh: Z bílků a cukru ušleháme nad párou tuhý sníh).