Vánočka

2.75 (hodnoceno 4x)
125 g. Máslo, 2 dl Mléko čerstvé polotučné, 1/2 kg Pšeničná mouka hladká, na špičku nože Muškátový ořech celý, 1 kostka droždí, 2 žloutky, 100 g cukru krupice, dle chuti sůl, 100 g rozinek, 100 g plátků mandlí, 1 dl rumu, žloutek na potření a mandličky na posypání.
Máslo
Mléko čerstvé polotučné
Pšeničná mouka hladká
Muškátový ořech celý
Mléko mírně ohřejeme, přidáme k němu cukr a droždí, zlehka zasypeme moukou a necháme vzejít kvásek. Máslo si rozpustíme o ochladíme na pokojovou teplotu. Smícháme všechny suché ingredience, rozinky, které jsme si předtím nejlépe na noc nechali namočení v rumu, mandle, žloutky a máslo a vypracujeme vláčné těsto, které necháme hodinu odpočívát (kynout). Poté těsto znova propracujeme, rozdělíme na 9 částí, ze kterých ušuláme válečky a pleteme vánočku. Spodní vrstvu ze 4 válečků začínáme plést odprostřed směrem ke krajům. Prostřední vrstva je ze 3 válečků a vrchní ze 2. Konce vrchní válečky zastrčíme na okrajích dospodu. Vánočku necháme vykynout, potřeme ji rozšlehaným žloutkem a pokud máme rádi, posypeme ještě plátky mandlí (nutno odložit). Pečeme přibližně 50 minut na 175 °C.