Chapadla z kalamárů s čerstvými těstovinami

0.00 (hodnoceno 0x)
1 kg syrových chapadel z kalamárů, ½ citronu, 2 řapíky celeru, 1 střední mrkev, 3 stroužky česneku, 3 bobkové listy, 4 šalotky, ½ malého lusku červené kapie, 1 lžíce přepuštěného másla, 2 lžičky pesta z medvědího česneku, čerstvý mletý pepř, mořská sůl
Bobkový list
Pepř černý mletý
Sůl jedlá s jodem
Do většího hrnce si dáme vařit vodu, do které vložíme citron, řapíkatý celer, 2 šalotky, mrkev, 2 stroužky česneku, bobkové listy a sůl. Chapadla z kalamárů dobře omyjeme a vložíme do vařící vody, kde se nám ihned stočí a zaplní nám tak dno hrnce. Hrnec zakryjeme poklicí a vaříme v mírném varu 90 minut. Jakmile jsou chapadla ideálně měkká – to poznáme tak, že když do silné části chapadla zapíchneme vidličku, tak krásně svalem projde, chapadla vyjmeme. Ještě za tepla opatrně, za pomocí ubrousku, stáhneme povrchovou vrstvu tzv. kůže. Kdo chce, může i ponechat, není to na škodu. Chapadla necháme lehce vychladnout. Mezitím si dáme vařit osolenou vodu na čerstvé těstoviny – v tomto případě tagliatelle. Do hlubší pánve si dáme lžičku přepuštěného másla a přidáme nadrobno nakrájené dvě šalotky, jeden stroužek česneku, na kostičky nakrájenou kapii. Necháme lehce zesklovatět a přidáme nakrájená chapadla na kolečka – tloušťka koleček záleží na naší chuti. Vše lehce opepříme čerstvě mletým pepřem a osolíme mořskou solí. Promícháme a přidáme uvařené čerstvé těstoviny, a dvě kávové lžičky pesta z medvědího česneku. Opět promícháme a podáváme s bílým vínem.