Mřížkový džemový koláč

5.00 (hodnoceno 15x)
- 3 hrnky hladké mouky - 3/4 kostky Hery - 2 žloutky - 1/2 hrnku krupicového cukru - 1 balíček vanilkového cukru - 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva - 5 lžic mléka - džem jablečno-meruňkový - 1 vejce na potření
Džem jablečno-meruňkový
Kypřící prášek do pečiva
Vanilínový cukr
Ze všech surovin kromě džemu vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu v chladu odležet. Polovinu těsta vyválíme na plát o tloušťce asi 5 mm, položíme ho na mírně vymazaný plech a potřeme džemem. Druhou polovinu vyválíme na plát o něco tenčí než první, rádýlkem ho nakrájíme na úzké pásky a ty uložíme úhlopříčně na první těsto (asi 1 - 1,5 cm od sebe). Druhou řadu pásků uložíme křížem přes první, aby vznikly pravidelné mřížky. Mřížky potřeme rozšlehaným vejcem (můžeme je také posypat nasekanými ořechy) a koláč pečeme ve vyhřáté troubě. Ke konci pečení teplotu snížíme a pomalu dopékáme. Upečený mřížkový koláč posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem a ještě teplý nakrájíme.