Koblihy s džemem

3.22 (hodnoceno 9x)
300 g pšeničné hladké mouky Klasik, 300 g pšeničné polohrubé mouky Klasik, 42 g droždí, 300 ml mléka Ranko, jedlá sůl s jódem Klasik, 5 lžic moučkového cukru, 3 lžíce rumu Tuzemák Marshall, 100 g tuku (tip: 50 g másla Ranko a 50 g rostlinný margarín na pečení Varoma), 8 žloutků, extra džem COOP Premium (lesní plody, višeň), slunečnicový olej COOP Premium na smažení, ubrousky.
Extra džem Lesní plody
Extra džem višeň
Pšeničná mouka hladká
Pšeničná mouka polohrubá
Rostlinný margarín na pečení
Slunečnicový olej
Sůl jedlá s jodem
Tuzemák
Do ohřátého mléka rozdrobíme droždí, lžíci cukru a mouky, metličkou rozmícháme, necháme vzejít kvásek. Do osolené mouky dáme kvásek a necháme ho nasáknout. Pak přidáme zbytek cukru a rum. Nakonec rozšleháme žloutky s tukem a vmícháme do těsta. Necháme v klidu na teplém místě kynout tak hodinu. Těsto rozválíme na tloušťku cca 1 cm a sklenicí vykrajujeme kolečka. Na 1 kolečko dáme náplň a dalším prázdným kolečkem přikryjeme. Konce pořádně přimáčkneme, lze i vidličkou. Necháme ještě chvilku kynout a pak necháme na pánvičce rozehřát olej a koblihy osmažíme z obou stran dozlatova. Z usmažených koblih odsajeme přebytečný tuk ubrouskem a pocukrujeme.