Brokolicová polévka

2.80 (hodnoceno 10x)
500 g brokolice, 750 ml drůbežího bujónu z kostky Varoma, tři stvoly petrželové natě, velká cibule, 50 g másla Ranko, 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky Klasik, 125 ml bílého vína Arie, 5 polévkových lžic sladké smetany na šlehání trvanlivé Ranko, na špičku nože mletého pepře Dle Gusta, špetka muškátového oříšku, půl lžičky soli s jodem Klasik.
Drůbeží bujón
Máslo
Pepř černý mletý
Pšeničná mouka hladká
Smetana na šlehání trvanlivá
Sůl jedlá s jodem
Veltlínské zelené
Brokolici očistíme, odkrojíme tvrdou část, zbytek nakrájíme na malé kousky a 12 minut vaříme v drůbežím bujónu spolu s petrželovou natí. Několik růžiček vyjmeme na ozdobu a udržujeme teplé. Polévku rozmixujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle. Poprášíme moukou a opečeme ji do světležluta, takže vznikne světlá jíška. Do ní přidáme rozmixovanou brokolicovou polévku, víno a vaříme 5 minut. Polévku odstavíme, přidáme smetanu, pepř a muškátový oříšek a sůl. Ozdobíme polévku odloženými růžičkami brokolice a podáváme.